Solutions

Question 1.
Complete the following statements:
  • i) Probability of an event E + Probability of the event ‘not E’ =1.
  • ii) The probability of an event that cannot happen is zero.
  • Such an event is called an impossible event.
  • iii) The probability of an event that is certain to happen is 1 such an event is called sure or certain event.
  • iv) The sum of the probabilities of all the elementary events of an experiment is 1.
  • v) The probability of an event is greater than or equal to zero and less than or equal to 1.
Question 2.
Which of the following experiments have equally likely outcomes? Explain.

i) A driver attempts to start a car. The car starts or does not start.

Answer:
Equally likely. Since both have the same probability 1/2.

ii) A player attempts to shoot a basket-ball. She/he shoots or misses the shot.

Answer:
Equally likely. Since both have the same probability 1/2.

iii) A trial is made to answer a true-false question. The answer is right or wrong.
Equally likely. Since both have the same probability 1/2.

iv) A baby is born. It is a boy or a girl.
Equally likely. Since both the events have the same probability 1/2.

Question 3.
If P(E) = 0.05, what is the probability of not E?

Answer:
Given: P(E) = 0.05

Question 4.
A bag contains lemon flavoured candies only. Malini takes out one candy without looking into the bag. What is the probability that she takes out

i) an orange flavoured candy?
ii) a lemon flavoured candy?

Answer:
Bag contains only lemon flavoured candies.
i) Taking an orange flavoured candy is an impossible event and hence the probability is zero.
ii) Also taking a lemon flavoured candy is a sure event and hence its probability is 1.

Question 5.
Rahim removes all the hearts from the cards. What is the probability of
  • i. Picking out an ace from the remaining pack.
  • ii. Picking out a diamond.
  • iii. Picking out a card that is not a heart.
  • iv. Picking out the Ace of hearts.

Answer:
Total number of cards in the deck = 52.
Total number of hearts in the deck of cards =13.
When Hearts are removed, remaining cards = 52 - 13 = 39.
i)Picking out an Ace:
Number of outcomes favourable to Ace = 3 [∵ ♦ A, ♥ A, ♠ A, ♣ A]
Total number of possible outcomes from the remaining cards = 39
- after removing Hearts.
Probability = P(A)
= No. of favourable outcomes/Total no. of outcomes
= 3/39 = 1/13

ii) Picking out a diamond:
Number of favourable outcomes to diamonds (♦) = 13
Total number of possible outcomes = 39
∴ p(♦) =13/39=1/3

iii) Picking out a card that is ‘not a heart’:
As all hearts are removed, the remain-ing cards are all non-heart cards. So the picked card will be definitely a non-heart card. So this is a sure event.
Hence its probability is one
P(E) =39/39= 1

iv) Picking out the Ace of Hearts:
a) As all the heart cards are removed the left over cards will have three suits (i) spades, (ii), clubs, (iii) dia¬monds of each 13.
Hence total outcomes = 3 × 13 = 39 But among them there is no Ace of heart. So number of favourable outcomes for picking Ace of heart = zero.
∴ Probability P(E) =0/39= 0
So it is an impossible event.

b) If picking from the rest of the cards, it is an impossible event and hence probability is zero.
It is given that in a group of 3 students, the probability of 2 students not having the same birthday is 0.992.

Question 6.
What is the probability that the 2 students have the same birthday?

Answer:
Let P(E) = The probability that two students not having the same birthday = 0.992

Question 7.
A die is thrown once. Find the probability of getting
  • (i) a prime number;
  • (ii) a number lying between 2 and 6;
  • (iii) an odd number.

Answer:
i) When a die is thrown for one time, total number of outcomes = 6
No. of outcomes favourable to a prime number (2, 3, 5) = 3
∴ Probability of getting a prime =No. of favourable outcomes/Total no. of outcomes
=3/6=1/2

ii) No. of outcomes favourable to a number lying between 2 and 6 (3, 4, 5) = 3
∴ Probability of getting a number between 2 and 6
= No. of favourable/outcomes Total no. of outcomes
= 3/6=1/2
iii) Number of outcomes favourable to an odd number (1, 3, 5) = 3
∴ Probability of getting an odd number P(odd)
=No. of favourable/outcomes Total no. of outcomes
=3/6=1/2

Question 8.
What is the probability of drawing out a red king from a deck of cards?

Answer: Number of favourable outcomes to red king (♥ K, ♦ K) = 2.
Number of total outcomes = 52
(∵ Number of cards in a deck of cards = 52)
∴ Probability of getting a red king P (Red king)
=No. of favourable outcomes/Total no. of outcomes
=2/52 = 1/26

Question 9.
Make 5 more problems getting probability using dice, cards or birthdays and discuss with friends and teacher about their solutions.

Answer:
Class-room activity.

Question 1.
A bag contains 3 red balls and 5 black balls. A ball is drawn at random from the bag. What is the probability that the ball drawn is (i) red ? (ii) not red?

Answer:
i) Total number of balls in the bag = 3 red + 5 black = 8 balls.
Number of total outcomes when a ball is drawn at random = 3 + 5 = 8
Now, number of favourable outcomes of red ball = 3.

Question 2.
A box contains 5 red marbles, 8 white marbles and 4 green marbles. One marble is taken out of the box at random. What is the probability that the marble taken out will be (i) red? (ii) white? (iii) not green?

Answer:
Total number of marbles in the box = 5 red + 8 white + 4 green = 5 + 8 + 4= 17
Number of total outcomes in drawing a marble at random from the box =17.
i) Number of red marbles = 5
Number of favourable outcomes in drawing a red ball = 5
∴ Probability of getting a red ball P(R) =No. of favourable outcomes/No. of total outcomes 
P(R) =5/17

ii) Number of white marbles = 8
Number of favourable outcomes in drawing a white marble = 8
∴ Probability of getting a white marble
P(W) =8/17

iii) Number of ‘non-green’ marbles = 5 red + 8 white = 5 + 8 = 13
Number of outcomes favourable to drawing a non-green marble =13.
∴ Probability of getting a non- green marble
P(non - green) = No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
P(non - green) = 13/17
Probability of getting a green ball = No. of green balls/Total no. of balls = 4/17
Now P(G) =4/17

Question 3.
A Kiddy bank contains hundred 50p coins, fifty Rs. 1 coins, twenty Rs. 2 coins and ten Rs. 5 coins. If it is equally likely that one of the coins will fall out when the bank is turned upside down, what is the probability that the coin (i) will be a 50 p coin? (ii) will not be a Rs. 5 coin?

Answer:
i) Number of 50 p coins = 100
Number of Rs. 1 coins = 50
Number of Rs. 2 coins = 20
Number of Rs. 5 coins = 10
Total number of coins = 180
Number of total outcomes for a coin to fall down = 180.
Number of outcomes favourable to 50 p coins to fall down = 100.
∴ Probability of a 50 p coin to fall down = No.of favourable outcomes/No.of total outcomes
=100/180 = 5/9

ii) Let P(E) be the probability for a Rs. 5 coin to fall down.
Number of outcomes favourable to Rs. 5 coin = 10.
∴ Probability for a Rs. 5 coin to fall down = No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
=10/180 = 1/18

Question 4.
Gopi buys a fish from a shop for his aquarium. The shopkeeper takes out one fish at random from a tank containing 5 male fish and 8 female fish (See figure). What is the probability that the fish taken out is a male fish?

Answer:
Number of male fish = 5
Number of female fish = 8
Total number of fish = 5 m + 8 f
= 13 fishes.
∴ Number of total outcomes in taking a fish at random from the aquarium =13.
Number of male fish = 5
∴ Number of outcomes favourable to male fish = 5.
∴ The probability of taking a male fish =No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
=5/13
= 0.38

Question 5.
A game of chance consists of spinning an arrow which comes to rest pointing at one of the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (See figure), and these are equally likely outcomes. What is the probability that it will point at
  • (i) 8?
  • (ii) an odd number?
  • (iii) a number greater than 2?
  • (iv) a number less than 9?

Answer:
Number of total outcomes are (1,2,……….., 8) = 8

i) Number of outcomes favourable to 8 = 1.
∴ P(8) = No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 1/8

ii) Number of ‘odd numbers’ on the spinning wheel = (1, 3, 5, 7) = 4
∴ Number of outcomes favourable to an odd number.
∴ Probability of getting an odd number = No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 4/8 = 1/2

iii) Number greater than 2 are (3, 4, 5, 6, 7, 8)
Number of outcomes favourable to ‘greater than 2’ are = 6.
Probability of pointing a number greater than 2
P(E) = No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 6/8 = 3/4

iv) Number less than 9 are: (1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 .. 8)
∴ Number of outcomes favourable to pointing a number less than 9 = 8.
∴ Probability of a number less than 9
P(E) = No. of outcomes favourable to less than 9/No.of total outcomes
= 8/8 = 1
Note : This is a sure event and hence probability is 1.

Question 6.
One card is drawn from, a well-shuffled deck of 52 cards. Find the probability of getting
  • (i) a king of red colour
  • (ii) a face card
  • (iii) a red face card
  • (iv) the jack of hearts
  • (v) a spade
  • (vi) the queen of diamonds.

Answer:
Total number of cards = 52.
∴ Number of all possible outcomes in drawing a card at random = 52.

i) Number of outcomes favourable to the king of red colour = 2(♥ K, ♦ K)
∴ Probability of getting the king of red colour
P(E) = No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 2/52 = 1/26

ii) Number of face cards in a deck of cards = 4 × 3 = 12 (K, Q, J)
Number of outcomes favourable to select a face card = 12.
∴ Probability of getting a face card
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 12/52 = 3/13

iii) Number of red face cards = 2 × 3 = 6.
∴ Number of outcomes favourable to select a red face card = 6.
∴ Probability of getting a red face
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 6/52 = 3/26

iv) Number of outcomes favourable to the jack of hearts = 1.
∴ Probability of getting jack of hearts
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 1/52

v) Number of spade cards = 13
∴ Number of outcomes favourable to ‘a spade card’ = 13.
∴ Probability of drawing a spade
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 13/52 = 1/4

vi) Number of outcomes favourable to the queen of diamonds = 1.
∴ Probability of drawing the queen of diamonds
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 1/52

Question 7.
Five cards-the ten, jack, queen, king and ace of diamonds, are well-shuffled with their face downwards. One card is then picked up at random.
  • i) What is the probability that the card is the queen?
  • ii) If the queen is drawn and put aside, what is the probability that the second card picked is (a) an ace? (b) a queen?

Answer:
Total number of cards = 5.
∴ Number of total outcomes in picking up a card at random = 5.
i) Number of outcomes favourable to queen = 1.
∴ Probability of getting the queen
= No.of outcomes favourable to the Q/No.of total outcomes
= 1/5

ii) When queen is drawn and put aside, remaining cards are four.
∴ Number of total outcomes in drawing a card at random = 4.
a) Number of favourable outcomes to ace 1
Probability of getting an ace
=No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
=1/4

b) Number of favourable outcomes to ‘Q’ = 0 (as it was already drawn and put aside)
∴ Probability that the card is Q = 0/4 = 0
After putting queen aside, selecting the queen from the rest is an impossible event and hence the probability is zero.

Question 8.
12 defective pens are accidentally mixed with 132 good ones. It is not possible to just look at a pen and tell whether or not it is defective. One pen is taken out at random from this lot. Determine the probability that the pen taken out is a good one.

Answer:
Number of good pens = 132
Number of defective pens = 12
Total number of pens = 132 + 12 = 144
∴ Total number of outcomes in taking a pen at random = 144.
No. of favourable outcomes in taking a good pen = 132.
∴ Probability of taking a good pen
=No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
=132/144 = 11/12

Question 9.
A lot of 20 bulbs contain 4 defective ones. One bulb is drawn at random from the lot. What is the probability that this bulb is defective? Suppose the bulb drawn in previous case is not defective and is not replaced. Now one bulb is drawn at random from the rest. What is the probability that this bulb is not defective?

Answer:
Given :
4 out of 20 bulbs are defective
(i.e.) Number of defective bulbs = 4
Number of non-defective bulbs = 20 - 4 = 16
If a bulb is drawn at random, the total outcomes are = 20
Number of outcomes favourable to ‘defective bulb’ = 4
∴ Probability of getting a defective bulb
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 4/20 = 1/5
Suppose a non-defective bulb is drawn and not replaced, then the bulbs remaining are = 19
∴ Total outcomes in drawing a bulb from the rest = 19
Number of favourable outcomes in drawing non-defective bulb from the rest = 16 - 1 = 15
∴ Probability of getting a non-defective bulb in the second draw
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes = 15/19

Question 10.
A box contains 90 discs which are numbered from 1 to 90. If one disc is drawn at random from the box, find the probability that it bears
  • (i) a two digit number
  • (ii) a perfect square number
  • (iii) a number divisible by 5.

Answer:
Total number of discs in the box = 90
∴ Number of total outcomes in drawing a disc at random from the box = 90.

i) Number of 2-digit numbers in the box (10, 11,….., 90) = 81
i.e., Number of favourable outcomes in drawing a 2 - digit numbers = 81
∴ Probability of selecting a disc bearing a 2 - digit number
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 81/90 = 9/10 = 0.9

ii) Number of perfect squares in the box (12= 1, 22= 4, 32= 9, 42= 16, 52= 25, 62= 36, 72= 49, 82= 64 and 92= 81) = 9
i.e., Number of favourable out-comes in drawning a disc bearing a perfect square = 9
∴ Probability of drawning a disc with a perfect square
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 9/90 = 1/10

iii) Number of multiples of 5 from 1 to 90 are (5, 10, 15, ……….., 90) = 18
i.e., Number of favourable outcomes in drawing a disc with a multiple of 5 = 18
∴ Probability of drawing a disc bearing a number divisible by 5
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 18/90 = 1/5

Question 11.
Suppose you drop a die at random on the rectangular region shown in figure. What is the probability that it will land inside the circle with diameter 1 m?

Answer:
3 m.
Length of the given rectangle = 3 m.
and its breadth = 2 m.
Area of the rectangle
= length × breadth = 3 × 2 = 6 m2
∴ Total area of the region for landing = 6 m2.
Diameter of the given circle = 1 m.
Area of the circle = πd2/4

Question 12.
A lot consists of 144 ball pens of which 20 are defective and the others are good. The shopkeeper draws one pen at random and gives it to Sudha. What is the probability that (i) She will buy it? (ii) She will not buy it?

Answer:
Given : 20 out of 144 are defective i.e., no. of defective ball pens = 20
no. of good ball pens = 144 - 20 = 124
∴ Total outcomes in drawing a ball pen at random = 144.

i) Sudha buys it if it is not defective / a good one.
No. of outcomes favourable to a good pen = 124.
∴ Probability of buying it
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 124/144 = 31/36

ii) Sudha will not buy it-if it is a defective pen
No. of outcomes favourable to a defective pen = 20
∴ Probability of not buying it
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes
= 20/144 = 5/36
!! (not buying) = 1 - P (buying)
= 1 - 31/36 = 5/36

Question 13.
Two dice are rolled simultaneously and counts are added
(i) Complete the table given below:

(ii) A student argues that ‘there are 11 possible outcomes 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 and 12. Therefore, each of them has a probability 1/11. Do you agree with this argument? Justify your answer.
Answer:
When two dice are rolled, total number of outcomes = 36 (see the given table).

(i)

(ii) The above (given) argument is wrong [from the above table].
The sum 2, 3, 4, ………… and 12 have different no. of favourable outcomes, moreover total number of outcomes are 36.

Question 14.
A game consists of tossing a one rupee coin 3 times and noting its outcome each time. Hanif wins if all the tosses give the same result i.e., three heads or three tails, and loses otherwise. Calculate the probability that Hanif will lose the game.

Answer:
When a coin is tossed for n - times, the total number of outcomes = 2n.
∴ If a coin is tossed for 3 - times, then the total number of outcomes = 23 = 8
Note the following :
TTT
TTH
THT
HTT
HHT
HTH
THH
HHH
Of the above, no. of outcomes with different results = 6.
Probability of losing the game
= No. of favourable outcomes to lose/No. of total outcomes
= 6/8 = 3/4

Question 15.
A dice is thrown twice. What is the probability that (i) 5 will not come up either time? (ii) 5 will come up atleast once? [Hint : Throwing a dice twice and throwing two dice simultaneously are treated as the same experiment].

Answer:
If a dice is thrown n-times or n-dice are thrown simultaneously then the total
number of outcomes = 6×6×6….×6
(n - times) = 6n.
No. of total outcomes in throwing a dice for two times = 62= 36.

i) Let E be the event that 5 will not come up either time, then the favourable outcomes are
(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 6), (3, 1), (3/2), (3, 3), (3, 4), (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 6) = 25.

∴ P(E) = No. of favourable outcomes No. of total outcomes
= 25/36

ii) Let E be the event that 5 will come up atleast once.
Then the favourable outcomes are (1,5), (2, 5), (3, 5), (4, 5), (5, 5), (6, 5), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 6) = 11 No. of favourable outcomes = 11
∴ P(E) = No. of favourable outcomes No. of total outcomes
= 11/36

Important Question

14th Lesson Probability Class 10 Important Questions with Solutions

10th Class Maths Probability 1 Mark Important Questions

Question 1.
Vineeta said that probability of impossible events is 1. Dhanalakshmi said that probability of sure event is ‘O’ and Sireesha said that probability of any event lies in between 0 and 1. In the above with whom will you agree ?

Answer:
Sireesha.

Question 2.
A page is opened at a random from a book containing 90 pages. Then find the probability of a page number is a perfect square.

Answer:
1/90

Question 3.
From the figure, find the probability of getting blue ball.

Answer:
3/5

Question 4.
If P(E) = 0.26, then find P (E) .

Answer:
0.74

Question 5.
Which of the following situations have equally likely events ?

Answer:
Getting 1 or 2 or 3 or 4 or 5 or 6 when a dice is rolled and winning or loosing a game and Head or Tail, when a coin is tossed.

Question 6.
If P(E) is the probability of an event E, then write the relation.

Answer:
0 ≤ P(E) ≤ 1

Question 7.
The probability of getting right answer to a question is 0.68, then find the
probability of getting a wrong answer.

Answer:
0.32 (or) 32%

Question 8.
Find the value of P(E) - 1 + p(E).

Answer:
0

Question 9.
From a well shuffled pack of cards, a card is drawn at random, then find the probability of getting a red jack.

Answer:
1/26

Question 10.
There are 50 cards numbered from to 50. A card is drawn at random, then find the probability that the number on the card is divisible by 8.

Answer:
3/25

Question 11.
A box contains pencils and pens. The probability of picking out a pen at random is 0.65. Then find the probability of not picking a pen.

Answer:
0.35

Question 12.
From a bag containing 6 red balls, 5 green balls and 3 blue balls, find the probability of getting a green ball at random.

Answer:
5/14

Question 13.
If E is an event whose probability is 2/5 then find the probability of not E.

Answer:
3/5

Question 14.
Three different greeting cards and their corresponding covers are randomly strewn about on a table. If Sita puts the greeting cards into the covers at random, find the probability of correctly matching of all the greeting cards and covers.

Answer:
1/6

Question 15.
If a ball is drawn at random from a box containing 11 red balls, 6 white balls and 9 green balls, then find the probability that the ball is not green.

Answer:
17/26

Question 16.
From a well shuffled pack of cards a card is drawn at random, then find the probability of getting a red coloured card.

Answer:
1/2

Question 17.
Find the probability of getting a number less than 5 when a die is rolled.

Answer:
2/3

Question 18.
If a card is drawn from a deck of 52 cards find the probability that it is a club card.

Answer:
1/4

Question 19.
In a single throw of two dice, find the probability of getting a total of 3 or 5.

Answer:
1/6

Question 20.
If two events have same chances to happen, then they are called which type of events ?

Answer:
Equally likely events.

Question 21.
Statement (A) : The probability of win-ning a game is 0.4, then the probability of losing it is 0.6.
Statement (B) : P(E) + P(not E) = 1
i) Both A and B are true.
ii) A is true, B is false.
iii) A is false, B is true.
iv) Both A and B are false.

Answer:
i) Both A and B are true.

Question 22.
Statement (A) : When two coins are tossed simultaneously, then the probability of getting no tail is 1/4.
Statement (B) : The probability of getting a head (i.e., no tail) in one toss of a coins is 1/2.
i) Both A and B are true.
ii) A is true, B is false.
iii) A is false, B is true.
iv) Both A and B are false.

Answer:
i) Both A and B are true.

Question 23.
Statement (A) : In a simultaneously throw of a pair of dice. The probability of getting a double is 1/6.
Statement (B) : Probability of an event may be negative.
i) Both A and B are true.
ii) A is true, B is false.
iii) A is false, B is true.
iv) Both A and B are false.

Answer:
ii) A is true, B is false

Question 24.
Statement (A) : If P(A) = 0.3 and P(A∪B)= 0.8, then P(B) is 2/7.
Statement (B) : P (E) = 1 - P(E), where E is any event.
i) Both A and B are true.
ii) A is true, B is false.
iii) A is false, B is true.
iv) Both A and B are false.

Answer:
i) Both A and B are true.

Question 25.
Statement (A) : If a box contains, 5 white, 2 red and 4 black marbles, then the probability of not drawing a white marble from the box is 5/11.
Statement (B) : p(E) = 1 - P(E), where E is any event.
i) Both A and B are true.
ii) A is true, B is false.
iii) A is false, B is true.
iv) Both A and B are false.

Answer:
(iii) A is false, B is true.

Question 26.
Statement (A) : In rolling a dice, the probability of getting number 8 is zero.
Statement (B) : Its an impossible event.
i) Both A and B are true.
ii) A is true, B is false.
iii) A is false, B is true.
iv) Both A and B are false.

Answer:
(i) Both A and B are true.

Question 27.
Probability
A) 0.95
B) 0.02
C) -0.3

Written description
i) An incorrect assignment
ii) No chance of happening
iii) As much chance of happening as not
iv) Very likely to happen
v) Very little chance of happening

Answer:
A - (iv), B - (v), C - (i)

Question 28.
Probability
A) 0.5
B) 0

Written description
i) An incorrect assignment
ii) No chance of happening
iii) As much chance of happening as not
iv) Very likely to happen
v) Very little chance of happening

Answer:
A - (iii), B - (ii)

Question 29.
Written description
A) The probability of a sure event is
B) The probability of impossible event is

Probability
i) 0
ii) 1
iii) 2/7
iv) 12
v) 11/13
vi) 1/12

Answer:
A - (ii), B - (i)

Question 30.
A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards randomly. What is the probability of getting a card, which is neither an ace nor a king card ?

Answer:
11/13

Question 31.
Write an example for sure event.

Answer:
When a die is thrown the event of getting a number less than or equal to 6.

Question 32.
What is the probability that 2022 have 53 Sundays ?

Answer:
1/7

Question 33.
The probability of getting a prime number in a single thrown of dice is _________ .

Answer:
3/6 or 1/2

Question 34.
If P(E) = 0.3, then P(not E) = __________
(A) 0.3
(B)
(C) 0
(D) 0.7

Answer:
D) 0.7 .

Question 35.
If P(E) = 0.4, then what is the probability of ‘not E’ ?

Answer:
Probability of ‘not E’ = 1 - P(E)
= 1 - 0.4 = 0.6

Question 36.
If P(E) = 0.7, then P(E) = ___________

Answer:
P(E) = 0.7
∴ P(E) = 1 - 0.7 = 0.3

Question 37.
If P(E) = 0.05, what is the probability of not‘E’?

Answer:
P(not E) = 0.95

Question 38.
If P(E) = 3/4, what is the probability of "not E" ?

Solution:
Probability P(E) = 3/4.
Prabability of "not E" P(E) = 1 - P(E)
= 1 - 3/4 = 1/4

Question 39.
When die is rolled once unbiased what is the probability of getting a multiple of 3 out of possible outcomes ?

Solution:
P(E) = Favourable outcomes/Total outcomes = 2/6 = 1/3

10th Class Maths Probability 2 Mark Important Questions

Question 1.
What is the probability that a number selected from the numbers 1, 2, 3,., 25 is a prime number, when each of the given numbers is equally likely to be selected ?

Solution:
Given the numbers : 1, 2, 3,., 25
Toted number of possible outcomes = 25
Prime numbers from 1 to 25 = 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23
No. of prime numbers = 9
Let E be the event of probability of getting prime number from 1 to 25.
No. of favourable outcomes = 9
Now P(E) = No. of favourable outcomes/Total no.of possible outcomes
Therefore, P(E) = 9/25.

Question 2.
Tickets numbered from 1 to 20 are mixed up together and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket has a number which is a multiple of 3 or 7 ?

Solution:
Given numbers : 1, 2, 3,., 20
Total numbers = 20
Total no. of possible outcomes = 20
3 multiples from 1 to 20 = 3,6,9,12,15,18
7 multiples from 1 to 20 = 7, 14.
3 or 7 multiples = 3,6, 7,9,12,14,15,18
Total number of 3 or 7 multiples = 8
Let E be the event of probability of getting 3 or 7 multiples from 1 to.20.
No. of favourable outcomes = 8
Now P(E) = No. of favourable outcomes/Total no.of possible outcomes
= 8/20 = 2/5
Therefore, P(E) = 2/5.

Question 3.
Cards marked from the number 2 to 100 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn from this box. Find the probability that the number on the card is a number which is a perfect square.

Solution:
Given the numbers : 2, 3,., 100
No. of numbers = 99
Total number of possible events = 99
Perfect square numbers from 2 to 100 = 4, 9,16, 25, 36, 49, 64,81, 100
No. of perfect squares = 9
Let E be the probability of getting perfect square.
No. of favourable events = 9
Now P(E) = No. of favourable events/Total no. of possible events
= 9/99 = 1/11
Therefore, P(E) = 1/11.

Question 4.
An urn contains 10 red and 8 white balls. One ball is drawn at random. Find the probability that the ball drawn is white.

Solution:
Given urn contains 10 red and 8 white balls.
Total no. of balls 10 + 8 = 18
Total no. of possible outcomes = 18
Let E be the event of probability of getting white balls.
No. of white balls = 8
No. of favourable outcomes = 8
Now P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
= 8/18 = 4/9
Therefore, P(E) = 4/9.

Question 5.
In a lottery there are 10 prizes and 25 blanks. What is the probability of getting a prize ?

Solution:
Given 10 prizes and 25 blanks
Total no. of card = 10 + 25 = 35
Total no. of possible outcomes = 35
Let E be the event of probability of getting prize.
No. of prizes = 10
No. of favourable outcomes = 10
Now, P(E) = Now P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
= 10/35 = 2/7
Therefore, P(E) = 2/7 .

Question 6.
If the probability of winning a game is 0.3. What is the probability of loosing it ?

Solution:
Given the probability of winning a game is 0.3
That is P(winning) = 0.3
P(winning) + P(loosing) = 1
0.3 + P(loosing) = 1
P(loosing) = 1 - 0.1
Therefore, probability of loosing game = 0.9

Question 7.
The probability of an event is always in between 0 and 1. Why ?

Solution:
From the definition of probability P(E), the numerator (number of outcomes favourable to the event E) is always less than of equal to the denominator (the number of all possible outcomes).
So, the probability of an event is always in between 0 and 1.
i.e., 0 ≤ P(E) ≤ 1.

Question 8.
Find the probability of getting a sum of the numbers on them is 7, when two dice are rolled at a time.

Solution:
When two dice are rolled at a time the total outcomes are = 62 = 36
Number of outcomes such that their sum of numbers on face is 7 = 6
∴ Probability of getting sum of numbers on faces to be 7 = 6/36 = 1/6

Question 9.
Find the probability of getting a prime number, when a card drawn at random from the numbered cards from 1 to 25.

Solution:
Favourable outcomes of prime numbers from 1 to 25 = 9
Total number of outcomes = 25
Probability of getting a prime number
= Number of favourable outcomes/Total number of total outcomes = 9/25

Question 10.
From the first 50 natural numbers, find the probability of randomly selected number is a multiple of 3.

Solution:
Multiples of 3 from 1 to 50
3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48
No. of favourable outcomes to get multiples of 3 from 1 to 50 = 16
Probability of getting multiple of 3 from 1 to 50
= No. of favourable outcomes/No. of total outcomes = 16/50 = 8/25.

Question 11.
A dice is thrown once. Find the probability of getting a composite number.

Solution:
Possible outcomes = 1, 2, 3, 4, 5, 6
Favourable outcomes = 4, 6
Probability of a getting a compositive number
= Number of favourable outcomes/Total possible outcomes
= 2/6 = 1/3.

Question 12.
What is the probability of getting exactly two heads, when three coins tossed simultaneously ?

Solution:
Probability of getting exactly two heads
= number of favourable out comes/total number of out comes
= 3/8

Question 13.
From English alphabet if a letter is choosen at random, then find the probability that the letter is a consonant.

Solution:
Number of total outcomes = 26
Number of favourable outcomes = 21
Probability that the letter is consonant
= Number of favourable outcomes/Number of total outcomes = 21/26

Question 14.
If a dice is rolled once, then find the probability of getting an odd number.

Solution:
Total outcomes = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Number of Total outcomes = 6
Favourable outcomes = {1, 3, 5}
Number of favourable outcomes = 3
P (an odd number)
= Number of favourable outcomes/Number of Total outcomes = 3/6 = 1/2

Question 15.
Find the probability of getting a ‘vowel’ if a letter is chosen randomly from the word "INNOVATION".

Solution:
P(E) = Number of favourable outcomes/Number of Total outcomes = 3/6 = 1/2
Favourable outcomes = i, o, a, i, o
Number of favourable outcomes = 5
Number of total outcomes = 10
P(getting a vowel) = 5/10 = 1/2

Question 16.
You are writing a test of 40 objective type questions. Each question carries 1 mark. What is the probability of marks you may get to be in multiple of 5 ?

Solution:
Total Number of questions = 40
Total Number of outcomes = 40
Number of Multiples of 5 upto 40 = 8
Favourable outcomes = 8
Probability for getting multiples of 5
= Favourable outcomes for getting multiples of 5/Total No. of possible outcomes
= 8/40 = 1/5

Question 17.
A page is opened at random from a book containing 100 pages. Find the probability that the page number is a perfect square.

Solution:
Number of pages in given book = 100
The page numbers that will be perfectly a square number (If randomly that are selected) are 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81 and 100.
∴ Number of favourable outcomes = 100
Number of all possible outcomes = its number of pages = 100
∴ Probability of getting a perfect number = 10/100 = 0.1.

Question 18.
A box contains 3 blue and 4 red balls. What is the probability that the ball taken out randomly will be red ?

Solution:
Total number of balls in the box = 3 + 4 = 7
No. of favourable outcomes for picking a red ball = 4
∴ Probability of red ball
= Number of favourable outcomes/Total outcomes ∴ P(E) = 4/7

Question 19.
A three digit number is formed by the digits 2, 3 and 5 without repetition. What is the probability that the number is divisible by 5 ?
Let ’E’ be the event of choosing a three digit number divisible by 5.

All possible three digit numbers (without repetition) 235, 253, 325, 352, 523, 532.
∴ n(S) = 6; E = {235, 325}; n(E) = 2
∴ p(E) = 2/6 = 1/3

Question 20.
In a classroom, 32 students out of 60 can take tea. Find the probability of "The tea not taken".

Solution:
Total Number of possible outcomes = 60
No. of students doesn’t take tea (No. of favourable outcomes) = 60 - 32 = 28
Probability of students not taken tea
= No, of favourable outcomes for not taken tea/Total No. of possible outcomes = 28/60 = 7/15

Question 21.
If P(E) = 0.25, what is the probability of ‘not E’ ?

Solution:
Given P(E) = 0.25
Hence P(E) + P(E) = 1
Where P(E) is the probability of ‘not E’.
⇒ 0.25 + P(E) = 1
⇒ P(E) = 1 - 0.25 = 0.75.

Question 22.
Find the probability of getting the letter M in the word. "MATHEMATICS".

Solution:
Let the event of getting the letter M be E
Number of favourable outcomes to E = 2
Number of all possible outcomes = 11
∴ P(E) = No. of favourable outcomes to E/All possible outcomes = = 2/11

10th Class Maths Probability 4 Mark Important Questions

Question 1.
Find the probability that a leap year selected at random will contain 53 Sundays.

Solution:
In every year there are 365 days.
But in a leap year there are 366 days.
366 days = 52 weeks + 2 days.
So, every leap year 52 Sundays and the remaining 2 days can be possible in 7 events. They are,
1) Sunday and Monday
2) Monday and Tuesday
3) Tuesday and Wednesday
4) Wednesday and Thursday
5) Thursday and Friday
6) Friday and Saturday
7) Saturday and Sunday.
So, total no. of possible outcomes = 7
Let E be the event of probability of getting 53 Sundays.
No. of favourable outcomes = 2
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 2/7

Question 2.
It is known that a box of 600 electric bulbs contains 12 defective bulbs. One bulb is taken out at random from this box. What is the probability that it is a non-defective bulb ?

Solution:
Given no. of bulbs in the box = 600
Total no. of bulbs = 600
Total no. of possible outcomes = 600
Let E be the event of probability of getting a non-defective bulb.
No. of defective bulbs = 12
No. of non-defective bulbs = 600 - 12 = 588
No. of favourable outcomes = 588
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
= 588/600 = 49/50
∴ P(E) = 0.98.

Question 3.
A letter is chosen at random from the letters of the word ASSASSINATION. Find the probability that the letter chosen is a
i) Vowel
ii) Consonant.

Solution:
In the given word "ASSASSINATION" there are 13 letters.
So, total no. of possible outcomes = No. of letters = 13

i) No. of vowels in the word = 6
No. of favourable outcomes = 6
Let E be the event of probability of getting vowel in the given word.
Now,P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes = 6/13

ii) No. of consonants in the word = 7
Let E be the event of probability of getting consonant in the given word. No. of favourable outcomes = 7
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 7/13

Question 4.
A jar contains 24 marbles some are green and other are blue. If a marble is drawn at random from the jar, the probability that it is green is 2/3. Find the number of blue marbles in the jar.

Solution:
Given the no. of marbles in the jar = 24
Let the no. of green marbles = x
The no. of blue marbles = 24 - x
Total no. of possible outcomes = 24
Let E be the event of probability of getting green marble.
No. of favourable outcomes of getting green marbles = x
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
Given P(E) = x/24 = 2/3
x = 2/3 × 24 = 16
No. of green marbles (x) = 16
No. of blue marbles = 24 - x = 24 - 16 = 8
Therefore, no. of blue marbles = 8.

Question 5.
A number of x is selected from the numbers 1, 2, 3 and then a second number 7 is randomly selected from the numbers 1, 4, 9. What is the probability that the product xy of the two numbers will be less than 9 ?

Solution:
Given a number x is selected from 1, 2, 3 and y is selected from 1, 4, 9

Therefore, two numbers can be selected in 9 ways as given below.
(x, y) as (1, 1), (1, 4), (1, 9), (2, 1), (2, 4), (2, 9), (3, 1), (3, 4), (3, 9)
So, total no. of possible outcomes = 9.
Let E be the event of probability of getting the product xy of the two numbers will be less than 9.
Favourable outcomes = (1, 1), (1, 4), (2, 1), (2, 4), (3, 1)
No. of favourable outcomes = 5
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 5/9.

Question 6.
What is the probability that a number selected from the numbers 1, 2, 3,., 15 is a multiple of 4 ?

Solution:
Given numbers : 1, 2, 3,., 15
Total numbers = 15
Total no. of possible outcomes = 15
4 multiples from 1 to 15 are 4, 8, 12
No. of 4 multiples = 3
No. of favourable outcomes = 3
Let E be the event of probability of getting 4 multiples
Now, P(E) No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
= 3/15 = 1/5
∴ P(E) = 1/5.

Question 7.
A number is selected at random from the first 50 natural numbers. Find the probability it is a multiple of 3 and 4.

Solution:
Given numbers : 1, 2, 3,., 50
Toted numbers = 50
Total no. of possible outcomes = 50
Multiples of 3 and 4 from 1 to 50 = 12, 24, 36,48
Let E be the event of probability of getting a number of multiple of 3 and 4.
No. of multiples of 3 and 4 = 4
No. of favourable outcomes = 4
Now, P(E) No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
= 4/50 = 2/25
∴ P(E) = 2/25.

Question 8.
There are 12 red, 18 blue and 6 white balls in a box. When balls is drawn at random from the box, what is the probability of not getting a red ball ?

Solution:
Total Number of balls = 12 + 8 + 6 = 36
Number of Red balls = 12
∴ Probability of getting Red ball P(R) = favourable outcomes/total outcomes = 12/36 = 1/3
∴ Probability of not getting Red ball
p(R) = 1 - 1/3 = 2/3
(Or)
Total Number of balls = 12 + 18 + 6 = 36
Exclude, the Red balls, the number of remaining balls = 18 + 6 = 24
Probability of not getting a Red ball = 24/36 = 2/3

Question 9.
When a card is drawn from a well shuffled deck of 52 cards, then find the probability of NOT getting a red faced card.

Solution:
Number of total outcomes = 52
Number of red face cards = 6
Probability of a red face card = 6/52.
∴ Probability of "NOT" getting a red face card = 1 - 6/52
= 52-6/52 = 46/52 = 23/26

Question 10.
There are 5 red balls, 4 green balls and 6 yellow balls in a box. If a ball is selected random, what is the probability of not getting a yellow ball ?

Solution:
Total number of balls in a bag = 15
Total number of chance to select a ball from a bag = 15
Favourable outcomes to select not yellow ball = 9
Probability of not getting a yellow ball = Number of favourable outcomes/Total number of outcomes = 9/15 = 3/5.

Question 11.
One card is selected from a well - shuffled deck of 52 cards. Find the probability of getting a red card with prime number.

Solution:
Number of cards in a deck = 52
Number of red card with prime number = 8
Probability of getting red card with prime number
P(E) = Number of favourable outcomes/Number of total outcomes = 8/52 = 2/13.

Question 12.
From the following data, find the prob-ability of selecting ‘B’ blood group student.
Blood group A B AB O
Number of students 10 13 12 5

Solution:
Number of favourable outcomes = 13
Number of total possible outcomes = 40
∴ Probability of selecting B blood group = No.of Favourable outcomes/No. of Total outcomes = 13/40

Question 13.
What is the probability of a number picked from first twenty natural numbers is even composite number ?

Solution:
Sample space = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, ....... 20}
Favourable out comes = {4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20}
Probability of getting even composite number
from first twenty natural numbers = Number of favourable outcomes/Number of total outcomes = 9/20

Question 14.
A bag contains balls which are numbered from 1 to 50. A ball is drawn at random from the bag, the probability that it bears a two digit number multiple of 7.

Solution:
Number of possible outcomes = 50
Number of required outcomes = 6 {14, 21, 28, 35, 42, 49}
Probability of getting two digit number which is a multiple of 7 = Number of favourable outcomes/Number of total outcomes = 6/50 = 3/25

Question 15.
A box contains 4 red balls, 5 green balls and P white balls. If the probability of randomly picked ball from the box to be a red ball is 1/3, then find the number of white balls.

Solution:
P(E) = No. of outcomes/Sample Space
= 1/3 = 4/4+5+P
4 + 5 + P = 12 ⇒ P = 3
∴ Number of white balls = 3

Question 16.
A bag contains 7 red, 5 white and 6 black balls. A ball is drawn from the bag at random, find the probability that the ball drawn is not black.

Solution:
Number of total outcomes = 7 + 5 + 6 = 18
Number of favourable outcomes = 7 + 5 = 12
Probability that the ball dravn is not black = Number of favourable outcomes/Number of total possible outcomes
= 12/18 = 2/3

Question 17.
A box contains 20 cards which are numbered from 1 to 20. If one card is selected at random from the box, find the probability that it bears (i) a prime number, (ii) an even number.

Solution:
Total possibilities = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, ...., 20}
Number of Total possibilities = 20
i) Prime numbers = {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19}
Number of favourable outcomes = 8
P(Prime Number) = Number of favourable outcomes/Total number of outcomes
= 8/20 = 2/5
∴ P(Prime Number) = 2/5

ii) Even numbers = {2, 4, 6, 8,10, 12, 14,16,18, 20}
Number of favourable outcomes = 10
P (Even Number) = Number of favourable outcomes/Total number of outcomes
= 10/20 = 1/2
∴ P(Even number) = 1/2

Question 18.
A box contains four slips numbered 1, 2, 3, 4 and another box contains five slips numbered 5, 6, 7, 8, 9. If one slip is taken randomly from each box,
i) How many number pairs are possible ?
ii) What is the probability of both being odd ?
iii) What is the probability of getting the sum of the numbers 10 ?

Solution:
i) Possible number pairs
(1, 5) (1, 6) (1, 7) (1, 8) (1, 9)
(2, 5) (2, 6) (2, 7) (2, 8) (2, 9)
(3, 5) (3, 6) (3, 7) (3, 8) (3, 9)
(4, 5) (4, 6) (4, 7) (4, 8) (4, 9)
Number of possible number pairs = 20

ii) Favourable outcomes (1, 5), (1, 7), (1, 9), (3, 5), (3, 7), (3, 9)
Number of favourable outcomes = 6
P(getting both being odd) = Number of favourable outcomes/Total number of outcomes
= 6/20 = 3/10

iii) Favourable outcomes (1, 9), (2, 8), (3, 7), (4, 6)
Number of favourable outcomes = 4
P(getting the sum of the numbers 10)
= 4/20 = 1/5

Question 19.
In a bag, there are 5 Red balls, 2 Black balls and 3 White balls. If one ball is selected randomly from the bag, then find the probability of -
i) getting a Red ball.
ii) getting not a Red ball.

Solution:
Red balls = 5
Black balls= 2
White balls = 3
Total balls = 5 + 2 + 3 = 10
Number of favourable
i) P(E) = outcomes/Total number of outcomes
P (getting a Red ball) = 5/10 = 1/2

ii) P (Not getting a Red ball) = Number of favourable outcomes/Total number of outcomes
= 2+3/10 = 5/10 = 1/2

Question 20.
There are 100 flash cards labelled from 1 to 100 in a bag. When a card is drawn from the bag at random, what is the probability of getting ...
i) a card with prime number from possible outcomes ?
ii) a card without prime number from possible outcomes ?

Answer:
Number of prime numbers between 1 and 100 = 25
i) Probability of getting a card with prime numbers = 25/100 = 1/4 = 0.25

ii) Probability of getting a card without prime number = 75/100 = 0.75

Question 21.
A shopkeeper has 100 memory cards in a box. Among them, 15 memory cards are defective. When a person came to the shop to buy a memory card, the shopkeeper drew a memory card at random from the box. Then,
i) what is the probability that this memory card is defective ?
ii) after drawing the first memory card which is defective, it is not placed back in the box. Then another memory card is drawn at random. What is the probability that this memory card is NOT defective ?

Solution:
i) Total all possible outcomes = n(T) = 100
Number of favourable outcomes = n(E) = 15
The probability that memory card is defective P(E) = n(E)/n(T) = 15/100 = 3/20

ii) Removed defective card is not placed in the box, so the probability that memory card is defective
= P(E’) = 14/100 = 7/50
The probability that memory card is
NOT defective = 1 - P(E’) = 1 - 7/50
= 50-7/50 = 43/50

Question 22.
A die is thrown once. Find the probability of getting (i) a prime number (ii) a number lying between 1 and 5.

Solution:
When a die is thrown once sample space = S = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Total number of outcomes = n(S) = 6
i) Let ‘E’ be an event of getting a prime number.
Favourable outcomes to E = {2, 3, 5}
n(E) = 3
∴ P(E) = n(E)/n(S) = 3/6 = 1/2

ii) Let ‘F’ be an event of getting a number lying between 1 and 5.
Favourable outcomes to F = {2, 3, 4}
n(F) = 3
∴ P(F) = n(E)/n(S) = 3/6 = 1/2

10th Class Maths Probability 8 Mark Important Questions

Question 1.
Two unbiased coins are tossed simultaneously. Find the probability of getting
i) two heads
ii) one head
iii) one tail
iv) atleast one head
v) at most one head
vi) no head

Solution:
If two unbiased coins are tossed simultaneously.
We get the outcomes HH, HT, TH, TT.
Total number of possible outcomes = 4.
i) Let E be the event of probability of getting two heads.
So, favourable outcomes = HH.
No. of favourable outcomes = 1
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 1/4

ii) Let E be the event of probability of getting one head.
So, favourable outcomes = HT, TH.
No. of favourable outcomes = 2
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 2/4 = 1/2
∴ P(E) = 1/2

iii) Let E be the event of probability of getting one tail.
So, favourable outcomes = TH, HT.
No. of favourable outcomes = 2
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 2/4 = 1/2
∴ P(E) = 1/2

iv) Let E be the event of probability of getting atleast one head.
So, favourable outcomes = HT, TH, HH
No. of favourable outcomes = 3
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 3/4

v) Let E be the event of probability of getting at most one head.
So, favourable outcomes . = HT, TH, HH
No. of favourable outcomes = 3
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 3/4

vi) Let E be the event of probability of getting no head.
So, favourable outcomes = TT
No. of favourable outcomes = 1
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 1/4

Question 2.
Find the probability that a number selected at random from the numbers 1, 2, 3,.., 35 is a
i) prime number
ii) multiple of 7
iii) a multiple of 3 or 5

Solution:
Given numbers are 1, 2, 3,.., 35
Total number of possible outcomes = 35
i) Let E be the event of probability of getting prime number.
Prime numbers from 1 to 35
= 2, 3, 5, 7,11,13,17, 19, 23, 29,31
No. of favourable outcomes = 11
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 11/35

ii) Let E be the event of probability of getting 7 multiple from 1 to 35.
7 multiples : 7, 14, 21, 28, 35
No. of favourable outcomes = 5
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 5/35 = 1/7
∴ P(E) = 1/7

iii) Let E be the event of probability of getting multiple of 3 or 5.
3 multiples
= 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33
5 multiples = 5, 10, 15, 20, 25. 30, 35
Favourable outcomes = 3, 5, 6, 9, 10, 12, 15, 18, 20, 21, 24, 25, 27, 30, 33, 35
No. of favourable outcomes = 16
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 16/35.

Question 3.
Cards marked with numbers 13, 14, 15 . 60 are placed in a box and mixed thoroughly one card is drawn at random from the box. Find the probability that number on the card drawn is
i) divisible by 5
ii) a number is a perfect square.

Solution:
Given number cards = 13, 14, 15,., 60
Total number of cards = 48
Total number of possible outcomes = 48
i) 5 multiples from 13 to 60 are: 15,20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60.
Let E be the event of probability of getting of 5 multiples.
No. of favourable outcomes = 10
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 10/48 = 5/24
∴ P(E) = 5/24

ii) Let E be the event of probability of getting a perfect square.
Perfect squares from 13 to 60 are 16, 25, 36, 49.
No. of perfect squares = 4
No. of favourable outcomes = 4
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 4/48 = 1/12
∴ P(E) = 1/12.

Question 4.
The king, queen and jack of clubs are removed from a deck of 52 playing cards and the remaining cards are shuffled. A card is drawn from the remaining cards. Find the probabili¬ty of getting a card of i) heart ii) queen iii) clubs

Solution:
Given king, queen and jack of clubs removed from deck.
Then number of cards remaining = 52 - 3 = 49
Total number of possible outcomes = 49
i) Let E be the event of probability of getting heart.
Number of cards of heart =13
No. of favourable outcomes = 49
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 13/49.

ii) Let E be the event of probability of getting queen.
No. of queens in the deck = 4
But, one queen clubs removed.
So, number of queens = 4 - 1 = 3
No. of favourable outcomes = 3
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 3/49.

iii) Let E be the event of probability of getting clubs.
No. of cards of clubs in the deck = 13
But, 3 cards (king, queen and jack) of clubs removed.
So, no. of cards of club = 13 - 3 = 10
No. of favourable outcomes = 10
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
∴ P(E) = 10/49.

Question 5.
A target shown in the given figure consists of three concentric circles of radii 3, 7 and 9 cm respectively. A dart is thrown and lands on the target. What is the probability that the dart will land on the shaded region ?

Solution:
Given radii of concentric circles 3 cm, 7 cm and 9 cm
Total area of the figure
= πr2 = π × 92 = 81π. sq. cm
Total possible area = 81π. sq. cm
Area of the circle of radius 3 cm
= π × 32 = 9π. sq. cm
Area of the circle of radius 7 cm
= π × 72 = 49π. sq. cm
Area of the shaded region
= 49π - 9π = (49 - 9) π = 40π. sq. cm
Let E be the probability of the dart land on the shaded region.
Favourable area = 40π. sq. cm
Now, P(E) = No. of favourable area/Total no. of possible area
= 40π/81π
∴ P(E) = 40/81.

Question 6.
A square dart board is shown in the figure. The length of a side of the larger square is 1.5 times the length of a side of the smaller square. If a dart is thrown and lands on the larger square. What is the probability that it will interior of the smaller square ?

Solution:

Given ABCD and PQRS are two squares.
Let side of square (PQRS) = x units.
Area of square PQRS = x.x = x2 sq. units.
Then side of the square ABCD = 1.5 times of x = 1.5 × x
Area of square ABCD = 1.5x × 1.5x = 2.25x2 sq. units.
Total possible area = 2.25x2 sq. units.
Favourable area of a dart get into the smaller square = x2 sq. units.
Let E be the event of probability of landing the dart into smaller square.
Now, P(E) = No. of favourable outcomes/Total no. of possible outcomes
P(E) = 1x2/2.25x2 = 1×100/2.25×100
= 100/225 = 4/9
∴ P(E) = 4/9.

Question 7.
A bag contains 5 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball is double that of red ball, find the number of blue balls in the bag.

Solution:
Number of red balls present in a bag = 5
Let the No.of blue balls = x (say)
Then the total No.of balls = 5 + x
From those (5 + x) balls in the bag
the number of favourable outcomes to take a red ball randomly = 5
So the probability of taking a red ball = 5/5+x
Now
The number of favourable outcomes to take a blue ball randomly = x
So the probability of taking a blue ball = x/5+x
From the given problem
Probability of blue bell = (Probability of red ball) (2)
x/5+x × 2
∴ x/5+x = 10/5+x ⇒ x = 10
∴ No. of blue balls in the bag = 10

Question 8.
From the deck of 52 cards, if a card is randomly chosen, find the probability of getting a card with (i) a prime number on it, (ii) face on it.

Solution:
The number cards in a deck = 52
Total number of outcomes = 52
i) Cards with a prime number on it = {2, 3, 5, 7} (in one suit)
Number of favourable outcomes = 4 × 4 = 16 (Q In each suit there are 4 cards with primes) Probability of getting a card with a prime number on it = Number of favourable outcomes/Total number of outcomes
= 16/52 = 4/13

ii) Number of face cards = 12
Number of favourable outcomes = 12
Probability of getting a face
card = Number of favourable outcomes/Total number of outcomes
= 12/52 = 3/13

Question 9.
Suppose you drop a dice at random on the circular region of diameter 28 cm as shown in the figure. What is the probability that it will land inside the rectangle ?

Solution:

Diameter of circle = d = 28 cm
r = d/2 = 14 cm
Area of the circle = πr2
= 22/7 × 14 × 14
= 22 × 28 = 616 cm2
Area of the rectangle = l × b = 11 × 7 = 77 cm2
∴ Probability that it will land inside the rectangle = Area of the Rectangle/Area of the circle
= 77/616 = 7/56 = 1/8

Question 10.
A bag contains 20 discs, which are numbered from 1 to 20. If one disc is drawn at random from the bag, find the probability that it bears:
i) an even number,
ii) Prime number,
iii) Multiple of 5,
iv) Two digit odd number.

Solution:
Total number of possible outcomes = 20
i) For probability of the disc bears an even number
No. of favourable outcomes = 10 Probability = No. of favourable outcomes/Total No. of possible outcomes = 10/20 = 1/2

ii) For probability of the disc bears a prime number
No.of favourable outcomes = 8
Probability = 8/20 = 2/5

iii) For probability of the disc bears a multiple of 5
No. of favourable outcomes = 4
Probability = 4/20 = 1/5

iv) For probability of the disc bears a two digit odd number
No. of favourable outcomes = 5
Probability = 5/20 = 1/4

Question 11.
Two dice are thrown at the same time. What is the probability that the sum of two numbers appearing on the top of the dice is (a) 10, (b) less than or equal to 12, (c) a prime number, (d) multiple of ‘3’ ?

Solution:
Total number of possible outcomes when rolling two dice at a time = 6 × 6 = 36
Favourable outcomes of getting each sum is 10.
a) Sum be 10 = {(5, 5), (4, 6), (6, 4)}
No. of favourable outcomes = 3
∴ Required probability = P(E) = 3/36 = 1/12

(b) The outcomes favourable to the event
"Less than or equal to 12" be denotes by ‘F’ are
= {(1, 1) (1,2) (1, 3) (1, 4) (1, 5) (1, 6)
(2, 1) (2, 2) (2, 3) (2, 4) (2, 5) (2, 6)
(3, 1) (3, 2) (3, 3) (3, 4) (3, 5) (3, 6)
(4, 1) (4, 2) (4, 3) (4, 4) (4, 5) (4, 6)
(5, 1) (5, 2) (5, 3) (5, 4) (5, 5) (5, 6)
(6, 1) (6, 2) (6, 3) (6, 4) (6, 5) (6, 6)
No. of outcomes favourable to ‘F’ is n(F) = 36
∴ P(F) = n(F)/n(S) = 36/36 = 1

c) The outcomes favourable to the event "Sum of two numbers a prime number" be denoted by ‘G’ are (1, 1) (1, 2) (1, 4) (1, 6) (2,1) (2, 3) (2, 5) (3, 2) (3, 4) (4, 1) (4, 3) (5, 2) (5, 6) (6, 1) (6, 5)
No. of outcomes favourable to ‘G’ is n(G) = 15
∴ P(G) = n(G)/n(S) = 15/36 = 5/12

d) The outcomes favourable to the event "Sum of two numbers be multiple of 3" be denoted by ‘H’,are (1, 2) (1, 5) (2, 1) (2, 4) (3, 3) (3, 6) (4, 2) (4, 5) (5, 1) (5, 4) (6, 3) (6, 6)
No. of outcomes favourable to ‘H’ is n(H) = 12
∴ P(H) = n(H)/n(S) = 12/36 = 1/3

Question 12.
Two digit numbers are formed by the digits 0, 1, 2, 3, 4, where the digits are not repeated. Find the probability that
i) the number formed is greater than 42.
ii) the number formed is a multiple of 4.

Solution:
Two digit numbers formed by the digits 0, 1, 2, 3, 4
where the digits are not repeated
(10, 12, 13, 14, 20, 21, 23, 24, 30, 31, 32, 34, 40, 41, 42, 43)
∴ Sample space = (10, 12, 13, 4, 20, 21, 23, 24, 30, 31, 32, 34, 40, 41, 42, 43)
∴ n(S) = 16
i) Probability of getting the number formed is greater than 42
= No. of possible outcomes/Total outcomes
here no. of possible outcomes = 1 (that is 43 only)
∴ Probability = 1/16 ______ (1)

ii) In the sample space multiples of ‘4’ = 12, 20, 24, 32, 40
∴ No. of multiples of 4 = 5
Now probability for forming a multiple of ’4’ = 5/16 _____ (2)

Question 13.
A box contains 1 to 100 number cards. If one card is drawn at random. Find the probability of that card will be
i) a perfect square
ii) a prime number
iii) a two digit number
iv) a multiple of 9.

Solution:
Total number of possible outcomes = n(S) = 100
i) Let ‘E’ be an event of getting a perfect square.
Favourable outcomes to E = {1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100}
n(E) = 10.
∴ P(E) = n(E)/n(S) = 10/100 = 1/10

ii) Let ‘F’ be an event of getting a prime number.
Favourable outcomes to
F = {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97}
n(F) = 25. ∴ P(F) = n(F)/n(S) = 25/100 = 1/4

iii) Let ‘G’ be an event of getting a two digit number.
Favourable outcomes to G = {10 to 99}
n(G) = 90. ∴ P(G) = n(G)/n(S) = 90/100 = 9/10

iv) Let ‘H’ be an event of getting a multiple of 9.
Favourable outcomes to
H = {9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99}
n(H) = 11.
∴ P(H) = n(H)/n(S) = 11/100

Question 14.
A dice is thrown twice. What is the probability that
i) 3 will come up at least once ?
ii) 3 will not come up either time ?

Solution:
When a dice is thrown once sample space = S = (1, 2, 3, 4, 5, 6}
Total number of outcomes = n(S) = 6
A dice thrown twice, then total number of outcomes = n(S) = 6 × 6 = 36

i) Let ‘E’ be an event of getting 3 will come up at least once.
Favourable outcomes to E = {(3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (1, 3), (2, 3), (4, 3), (5, 3), (6, 3)}
n(E) = 11
∴ P(E) = n(E)/n(S) = 11/36

ii) Probability that 3 will not come up either time = F = 36 - 11 = 25

Question 15.
One card is drawn from a well - shuffled deck of 52 cards. Find the probability of getting
(i) a king of black colour
(ii) a face card
(iii) a spade
(iv) a card not a heart

Solution:
When one card is drawn from a well shuffled deck of 52 cards.
The total number of outcomes in sample space is n(S) = 52

Probability = No.of favourable outcomes/Total No.of outcomes
Event i) : Consider E1 be the Event of getting a king of black colour.
Number of favourable outcomes for the event E1 is n(E1) = 2

P(E1) = n(E1)/n(S) = 2/52 = 1/26.

Event ii) : Consider E2 be the Event of getting a face card.
Number of favourable outcomes for the event E2 is n(E2) = 12
P(E2) = n(E2)/n(S) = 12/52 = 3/13.

Event iii) : Consider E3 be the Event of getting a spade.
Number of favourable outcomes for the event E3 is n(E3) = 13
P(E3) = n(E3)/n(S) = 13/52 = 1/4.

Event iv) : Consider E4 be the Event of getting a card not to be a heart.
Number of favourable outcomes for the event E4 is n(E4) = 39
P(E4) = n(E4)/n(S) = 39/52 = 3/4.

Question 16.
One card is drawn from a well shuffled deck of 52 cards. Find the probability of getting:
i) A queen of black colour
ii) a face card
iii) a jack of diamond
iv) a club card

Solution:
Total number of cards in a deck n(S) = 52
i) Probability of getting "A queen of black colour".
Number of favourable outcomes for getting a queen of black colour.
n(Q) = 2
∴ P(Q) = Number of favourable outcomes/Total Number of all possible outcomes
∴ P(Q) = 2/52 = 1/26

ii) Probability of getting "a face card". Number of favourable for getting face card = 12
∴ P(F) = 12/52 = 3/13

iii) Probability of getting "a jack of diamond".
Number of favourable outcomes for getting a jack of diamond = 1
∴ P(J) = 1/52

iv) Probability of getting a club card. Number of favourable outcomes for getting a club card = 13
∴ P(C) = 13/52 = 1/4

Question 17.
One card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards. Find the probability of getting:
i) A face card of diamond
ii) Ace card
iii) Spade card
iv) A jack of red

Solution:
Total number of cards in a deck = 52.
∴ Number of all possible outcomes n(S) = 52
i) Number of outcomes favourable to the face card of diamond n(D) = 3
∴ Probability of getting face card of diamond
P(D) = No.of favourable outcomes/No.of total outcomes
= n(D)/n(S) = 3/52

ii) Number of outcomes favourable to ace card n(A) = 4
∴ P(A) = n(A)/n(S) = 4/52 = 1/13

iii) Number of outcomes favourable to spade card n(SP) = 13
∴ P(SP) = 13/52 = 1/4

iv) Number of outcomes favourable to jack of red n(JR) = 2
∴ P(JR) = 2/52 = 1/26

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate